Nyhetsarkiv

VR fjärrstartar värmare

11 april 2023

Triona har tillsammans med operatören VR tagit fram en lösning för att fjärrstarta värmarna på delar av sin bussflotta. Nu startar värmarna vid behov och i lagom tid innan bussen skall ut i trafik. Detta minimerar miljöpåverkan och säkerställer en varm buss till chauffören. 

VR kör sedan 2021 Trionas IoT plattform FleetControl. Det inkluderar förutom en förarskärm även en fordonsdator. Fordonsdatorn kommunicerar med ett antal olika datakällor och sensorer på bussen, men även med andra system ombord samt externa system hos VR. VR frågade Triona om vi tillsammans kunde hitta en lösning där vi använder FleetControl för att styra värmarna på bussarna på ett enkelt och effektivt sätt. Det kunde vi! 

Genom att FleetControl kontinuerligt läser av temperaturen kring förarplatsen och via en enkel integration matas med aktuella utsättningstider för bussarna startas numera värmarna om temperaturen inte är tillräckligt hög. Dessutom tas det hänsyn till utetemperaturen så att värmarna inte startar tidigare än nödvändigt för att värma upp bussen. På så sätt minimerar VR energiförbrukningen. Fjärrstarten av värmarna kan VR övervaka från FleetControl´s kontorssystem Fleetanalyzer, här kan man även manuellt starta/stoppa värmarna vid behov och slipper därmed gå ut till bussen i fråga. 

”I och med att vi kan använda FleetControl för fjärrstart av värmarna kunde vi fasa ut det tidigare systemet som innebar ytterligare hårdvaror och ytterligare ett separat gränssnitt. Med den nya lösningen erhåller vi både kostnadsfördelar, underhållsfördelar samt administrativa fördelar.”, säger Marcus Dahl, leveransansvarig för fordonsteknik på VR.