Nyhetsarkiv

FleetControl till Keolis i Uppland och Göteborg

20 juni 2022

I trafikuppdraget för UL, som har trafik i Uppland, ansvarar Keolis för en helhetslösning av IT-systemen ombord på fordonen och för Västtrafik i Göteborg för vissa utvalda IT-tjänster.

Keolis valde i båda fallen FleetControl från Triona att utgöra den fysiska kärnan ombord på fordonen med fordonsdator som IoT-hub och vår Androidbaserade fordonsskärm som interface mot föraren. En central s.k. MQTT-broker (MQTT är ett öppet nätverksprotokoll för IoT) i fordonsdatorn ser till att alla sensorer och system kommunicerar med varandra på smidigast möjliga sätt. Att dela data ombord och även till andra externa system har aldrig varit enklare.

Keolis UL.jpg

På Trionas fordonsdator kör även en annan leverantör sin mjukvara, i en virtualiserad miljö. Virtualiseringen ökar kostnadseffektiviteten genom färre hårdvaror samtidigt som vi bibehåller säkerheten för vår egen mjukvara. FleetControl-tjänster såsom integration av färdskrivardata mot IDHA, styrning av talradio via förarskärmen samt ECO-drive för alla drivmedel ingår också i lösningen som Triona levererar.

Keolis VT Göteborg.jpg