Nyhetsarkiv

TNE version 3.0 klar

3 oktober 2016

Triona har under en längre period arbetat med att utveckla en ny generation av plattformen TNE. Den 28 september lanseras så äntligen version 3.0 av TNE officiellt vilket möjliggör digitalisering av våra kunders verksamhetsprocesser.

Transport Network Engine (TNE) är en plattform som hanterar data om väg-, järnväg- och sjöfartsnät samt nätanknuten information. Plattformen kan även hantera nätanknuten information om åtgärder och anläggningar/anläggningsdelar som t.ex. tunnlar, belysning, skyddsräcken, spårvidd, farledsmarkeringar, skyltar, signaler och vägtrummor. Plattformen stödjer företag och organisationer som arbetar med infrastruktur, transporter och logistik. Den stödjer även andra verksamheter som har kopplingar till väg- järnväg eller sjöfartsnätet, t.ex. fordonsindustrin och försäkringsbranschen.

Version 3.0 ger väsentligt förbättrad prestanda i hanteringen av stora mängder data. Triona har använt beta versioner av version 3.0 i produktion sedan slutet av 2015 och det har bl.a. gjort det möjligt att effektivisera Trionas dataproduktion för avståndstjänsten, som idag används av många av Trionas kunder. Tiden för dataproduktion har minskat med 87%!

Den nya versionen är mer skalbar, flexibel och utbyggnadsbar samt bättre anpassad efter våra kunders behov. TNE kan användas som ett master-data system och är då optimerad för datakvalitet, prestanda och spårbarhet. Lösningen öppnar upp nya möjligheter avseende ajourhållning, vilket framöver även kan utföras i Novapoint DCM, Trimbles klient för ajourhållning av trafiknät. Vi knyter därmed ihop BIM och GIS områdena vilket ger förutsättningar för en ökad digitalisering av verksamhetsprocesser från design/konstruktion till användning, drift och underhåll av infrastruktur, t.ex. vägar och järnvägar. TNE har fortsatt bra stöd för analys och är optimerad för att ge snabb och enkel access till data för visualisering och vidareförädling.

TNE 3.0 använder öppna och standardiserade utbytesformat och lagringsmodellen har utvecklats så att enklare data-access blir möjligt, Plattformen har ett modernt tjänstegränssnitt och är väl anpassat för integration med andra system.

Sedan tidigare har Trafikverket valt att införa plattformen som en del av sitt system ANDA och Triona levererade TNE 3.0 till Trafikverket den 29 september. Nyligen valde även Norska Kystverket Triona som leverantör av en lösning där TNE 3.0 ingår i leveransen.