Case

Vegviseren och Vegfoto förenklar arbetet på Norges vägar

Vegviseren och Vegfoto gör arbetet längs Norges vägar enklare, snabbare och säkrare.

Vegviseren och Vegfoto är mobila applikationer utvecklade av Triona. Systemen ger både Statens Vegvesen och entreprenörer en gemensam plattform för lokalisering av aktiviteter och föremål längs vägarna.

Applikationerna är utformade så att arbete efter vägarna kan utföras enkelt, snabbt och säkert. Idag används systemet som standardplattform för Statens Vegvesen och cirka 150 entreprenörer. 

Med Vegfoto dokumenterar man skador och andra händelser på ett enkelt och säkert sätt, medan Vegviseren är en gemensam plattform som gör det enkelt att hitta till olika platser längs vägen. 

Vegviseren gör det enkelt att hitta rätt

Trionas Vegviseren är avsedd för alla som arbetar på vägen. Den visar kontinuerligt position i termer av vägreferenser, vägnamn och koordinater. 

– Vegviseren används i samband med vägarbeten, men också för att hitta olika positioner. Om man upptäcker en skada kan man enkelt registrera positionen för skadan, vilket underlättar när man ska göra åtgärder. När man kör på vägarna ser man vägreferensen hela tiden. Det handlar i det stora hela om att enkelt hitta fram till olika platser efter vägen, säger Rune Dragsnes, daglig ledare på Triona AS

Vegviseren hämtar NVDB-vägnät (Nasjonal VegDataBank) kontinuerligt via Trionas anpassade vägnätsdatabas och är därför alltid uppdaterad. Bara ändrade data hämtas från NVDB, så endast små mängder data överförs via nätet. 

“Vi har brukt Vegviseren på bruinspeksjon i sommer og jeg gir den lett terningkast 6. Vi ønsker å kjøpe en permanent lisens.“ Multiconsult ASA 

Vegfoto förenklar dokumentation av skador och andra händelser

Triona Vegfoto är precis som Vegviseren avsedd för dem som arbetar efter vägen. Vegfoto tar bilder och stämplar dem med vägreferenser, koordinater och tidpunkt. 

– De generella fördelarna med systemet är att det är enkelt att använda och att det alltid fungerar. Det är viktigt eftersom många av dem som använder systemet inte är så vana. Systemet måste vara smidigt. Eftersom man arbetar efter vägarna är det även viktigt att systemet går att nyttja snabbt då farliga situationer kan uppstå, berättar Rune Dragsnes. 

Vegfoto använder Vegviseren för att kontinuerligt hämta vägnätsdata från NVDB, och är därför alltid aktuell och uppdaterad. 

“Steike bra app dinna veifoto appen. Dinna vil jeg gjerne ha.“Veidekke Industri AS