Case

Lasset effektiviserar SCA Timbers transportbokning

Tack vare Trionas nya lassbokningssystem kan SCA Timber spara tid och styra sina transporter till prioriterade transportörer.

Telefonen har hittills varit SCA Timbers viktigaste verktyg för att hitta lediga lastbilar för de omkring 14 000 lastbilstransporter som utförs varje år. Nu ser en annan – och effektivare – lösning dagens ljus.

– Idag tillbringar både vi och våra transportörer mycket tid i telefon och med att skicka och ta emot mejl, säger Lars Norberg, logistikchef på SCA Timber i Sundsvall. För åkarna är det extra viktigt att jaga transporter för att undvika dyra tomkörningar. Efter diskussioner med alla berörda och inspiration från hur vi jobbar på fartygssidan väcktes idén om en bättre lösning.

Resultatet blev Lasset, en webbportal som publicerar SCA Timbers kommande transportbehov. De transportföretag som SCA har avtal med får se listan utifrån ett rankingsystem. Transporten bokas direkt på webben och kräver därmed ingen ytterligare kommunikation.

Skapar förtroende
– Ett viktigt syfte med Lasset är att skapa förtroende mellan oss och transportörerna, säger Lars.
De bolag som har ett bra avtal med oss ska veta att de kan boka körningarna först. Om den högst rankade leverantören inte bokar inom fyra timmar, blir lasset synligt för den näst högst rankade och så vidare. Transportföretagen har varit mycket positiva och ser även de stora fördelar med detta upplägg. Systemet är inne i en pilotfas och om allt går enligt planerna rullas det ut på bred front under hösten.

Ägs och drivs av Triona
Lasset ägs och drivs av Triona, som också utvecklat systemet tillsammans med SCA Timber.
– Triona har rätt kompetens för att bygga ett sådant här system, konstaterar Lars. Deras kunskap om sågverksbranschen och om logistik bidrog till systemets utformning och gjorde att utvecklingen gick snabbt.